Életlapok

Szoftverteszt - Ingyenes szoftverek otthonra

Te még használsz tört programot?

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható 2015. november 11.

Akkor jöhet némi szakmázás? Sokan még mindig fizetős programokat használnak, pedig a legtöbb már kiváltható kiváló ingyenes programokkal. Persze munkahelyre kellenek az Adobe programjai, főképp a Photoshop, de szerintem az otthoni gépre felesleges, amolyan ágyúval verébre.

Véleményem szerint elég megvenni a Windows-t, illetve olcsón hozzá lehet jutni egy Office 365-höz is (egy évre kb. 30 ezer forint és 5 gépen használhatod!), a többi kiváltható ingyenes alternatívákkal vagy Giveaway akciókkal. Persze lehet jönni azzal, hogy a Windows is kiváltható a Linuxszal, persze, de most főleg a tömegekre gondolok, akik Windowst használnak.

 

Mi az a Giveaway?

 

Mielőtt a listám kitenném, hogy mire mit használok, pár mondat a Giveaway oldalakról. Lassan 10 éve működnek olyan oldalak, ahol bizonyos feltételekkel egy fizetős programot ingyen és legálisan megszerezhetünk. A feltételek legtöbbször az alábbiak:

  • csak személyes használatra ingyenes, üzleti célra nem
  • általában csak aznap telepíthető és/vagy regisztrálható
  • egy gépre és/vagy egy felhasználóra szól.
  • nem frissíthetők (egy-két kivétel szerencsére akad)
  • nem mindig a legújabb verziót kapod meg, hanem csak eggyel korábbit, de ez cégfüggő, máskor viszont a legfrissebbet telepítheted

Hatalmas előnyük, hogy néha tényleg szuper programokat lehet kihalászni, hátrányuk, hogy függővé tehetnek, tehát minden nap fel kell keresni az oldalt, hogy "na ma mi a kínálat?" Szerencsére az ajánlatok szoktak forogni az oldalak között is, tehát ha lemaradtál az egyikről, lehet, hogy pár nap múlva felbukkan egy másikon.

Az egyik legismertebb és talán legrégibb a GiveawayOfTheDay, ahol néha igazán egyedi és értékes dolgokat lehet halászni. Ezen a lapon található szoftvereket csak aznap (általában - magyar idő szerint - 9 órától másnap 9-ig, időszámítás váltásakor pár héten át 8-tól 8-ig) lehet telepíteni és regisztrálni. Hétvégén még minőségi, legtöbbször logikai játék is van ajándékba ezen az oldalukon.

A többi oldalt érdemes gyűjtőoldalakon át felkeresni, ahol több Giveaway is található, tehát egy helyen minden akció. A három legnagyobb a következő, frissülésük eltérő:

Olyan értékes programokat lehet elcsípni, mint a Perfect Effects (kiváló és profi fotószűrők), az InPaint (fotoretusáló) vagy az iSpring Pro (PowerPointból Flash készítő, pl. bannerekhez), esetleg az Ashampoo programjai, netán a Zoner Photo Studio Pro. De tömegével vannak minőségi filmkonvertálók, Windows karbantartók, videoszerkesztők is folyamatosan.

 

Ingyenes programajánló

 

Akkor most jöjjön az, ami az én toplistám, kedvenceim, svájci bicskám, amikkel egy otthoni gépen kiválthatók a sok törött, hekkelt és warez alapon megszerzett programok. A linkeket ha nem tettem volna be, a Google keresője kiadja a cégek oldalait:

Fotóbuhera:

  • Gimp + G'Mic - verhetetlen páros, komplikáltabb fotószerkesztésre ajánlom, a G'Micben annyi szűrő van, hogy aki abban nem találja meg a megfelelőt, annak Photoshop sem való. A Gimphez magyar nyelvű kézikönyv (!) is letölthető ingyen a hazai oldalról.
  • PhotoScape - egyszerű fotóbuherálásra jó, plusz sok jópofa dolog is van benne, amivel akár képregényeket vagy montázsokat is lehet készíteni
  • PhotoFiltre - létezik belőle ingyenes verzió és nagyon egyszerű, gyors fotóműveletekhez ajánlott (kivágás, forgatás, átméretezés), de én képekről való színlopásra is használom weboldalakhoz. Képlopáshoz van külön kiegészítő is, ami igazán jól kezelhető.
  • XnView - Gyors képnézésre és még pár apróbb képszerkesztésre használható program. Igazából képméretezésre használom, de egy kiegészítővel az Intézőben is gyorsan lehet vele formátumok között konvertálni (pl. JPG-ből BMP-be vagy PNG-be)
  • FotoSketcher - fotókból festmény vagy rajz készíthető, nagyon jó végeredmények lesznek, mintha tényleg kézzel készültek volna.
  • RIOT - képméret-optimalizáló, ezt csak azért, mert ha a webre szeretnék egy képet kitenni, a honlapokhoz sokkal kisebb méretűre optimalizálja a fotót, tehát gyorsabb lesz az oldal betöltése

Illusztráció, vektorgrafika:

  • Inkscape - Egyértelműen a legjobb. Ráadásul az Illustrator fájlok megnyitására is képes, és bár nem teljesen váltja ki, a legutóbbi verzióban sok olyan fejlesztés került bele, ami abszolút megfelelő alternatíva otthonra. Az Inkscapehez magyar nyelvű kézikönyv (!) is letölthető ingyen, illetve sok hasznos tananyag van a hazai oldalon.
  • MyPaint - hobbifestőknek, rajzolóknak az egyik legjobb alternatíva: ecsetek és ceruzák tömérdek lehetősége és opciói várják a kreatív embereket
  • Krita - egy másik festőprogram, nagyon profi kínálattal

Dokumentumok:

  • Online Office - bizony, ingyen van a Word, Excel, Outlook és (sajnos már csak 5 GB) OneDrive is, akinek van Live/Messenger/Skype fiókja. Elég csak belépni a live.com weblapon és máris elérhető mindez.
  • Libre Office vagy OpenOffice - aki mégis telepítene, ebből a két csomagból az egyiket válassza ki, amelyik szimpatikus. Mindkettő elérhető magyarul is. Régen egy csomag volt, de egy üzleti húzás miatt kettévált a termék útja, így kétfelé történik a fejlesztésük.
  • Scribus - ha kiadványszerkesztésre lenne szükség, például prospektusok, névjegykártyák, könyvjelzők, magazinok, könyvek szerkesztéséhez. Ráadásul nyomdakész anyagot képes előállítani!

Virtuális gép:

  • VirtualBox - verhetetlen és ingyenes. Bármilyen más rendszert (pl. Windowst, Linuxot) tudsz futtatni, mintha egy program lenne. Hasznos, ha mondjuk Windows XP-t kell használni és csak Windows 10 van a gépen.
  • Microsoft Virtual PC 2007 - néha még ezt is előveszem, mert egyes esetekben kényelmesebb volt használni, mint a VirtualBoxot, de az utóbbi időben egyre kevésbé nyitom meg. Különben kis trükkel még Win7 és újabb rendszerek alá is telepíthető.

Webszerkesztő:

  • Mobirise - abszolút WYSIWYG webszerkesztő, pár húzással össze lehet dobni egy weboldalt és kényelmesen szerkeszthető. A végeredményen szinte alig kell csiszolni. Állítólag később lesz fizetős verziója is, de most még csak az ingyenes van. Tényleg pofonegyszerű használni.
  • Pingendo - egy másik WYSIWYG szerkesztő, de már sokkal több funkcióval, mint a Mobirise, viszont ez már inkább haladóknak ajánlott. Ebből is lesz fizetős verzió később, de még ingyenes.
  • Microsoft Expression Web 4 - Amióta ingyenes lett, nem fejlesztik, de hasznos lehet azoknak, akik a web alapjait és a kódolást tanulják. Van benne ellenőrző, forráskód szerkesztő és hasznos lehet egyszerűbb köremailek létrehozására is.
  • PsPad - univerzális szövegszerkesztő. Szó szerint csak szövegeket szerkeszt, de inkább úgy hívnám: forráskód szerkesztő. Aki már jártas a weboldalak létrehozásában és a kódbuherában, azoknak ajánlom, mert nagyon gyorsan és kényelmesen bele lehet nyúlni. Próbáltam anno Notepad++-t és Rj TextEd-et, valamint más keretrendszereket, de nekem ez jött be.

Videoszerkesztő:

  • VirtualDub - AVI fájlok szerkesztésére jó. Figyelni kell, hogy mindkét verziót (32 és 64-bites) kell használni, ha szűrőket is be kell vetni, mert sok szűrőből csak 32 bites van.
  • AVIDemux - filmek vágására. Nem csak AVI, hanem MP4 filmek vágására is jó, de szükség lehet utána a képarány helyreállítására az MP4Box-ra. Videók szétszedésére (demux) és összerakására (mux) is jó, bár erre talán jobb a MyMp4Box GUI.

Médialejátszó:

  • MPC-HC - nekem egyértelműen a legjobb. Bár sokan esküdnek a VLC-re is, de ebben az tetszik, hogy viszonylag egyszerű, sokat tud, és a legfőbb: sosem kell emiatt kodekpakkot telepíteni! Ha már itt tartunk: aki nem akarja a Windowsát hazavágni kodekpakkokkal, az inkább az előbbi kettőből válasszon, de ilyen kodek csomagokat mondhatni TILOS telepíteni egy gépre.

Letöltéskezelő:

  • Orbit Downloader - még mindig az egyik legjobb, de vigyázat! A telepítőben reklámokat, eszköztárakat is feltenne a cucc, szóval csak óvatosan vele! Sajnos a hivatalos oldal letöltő linkje már nem él, ezért más oldalakon kell felkutatni. Alternatív megoldás lehet még a Free Download Manager, de sajnos ennek is reklámos a telepítője.
  • Freemake Video Downloader - ha nem akarod a böngésződet ilyen beépülővel terhelni, a Freemake programja tényleg az egyik legjobb pl. YouTube videók leszedésére. Itt is vigyázni kell a reklámokkal!
  • 4K Video Downloader - az egyik legjobb, ha a Youtuberól vagy Vimeoról szewretnénk videót leszedni. Van ingyenes és fizetős változata, ez utóbbi lejátszási listákat is le tud szedni.

Egyéb hasznos programok:

  • FileZilla - FTP le és feltöltésre, szinte mindent tud, ami kell
  • FontForge - betűbuheráló, amivel magyaríthatunk pár fonttípust
  • CSVed - CSV fájl szerkesztő, ha az Excel vagy más táblázatkezelő nem segítene
  • Media Preview - azoknak, akik az Intézőben több fájltípushoz (videókhoz és képekhez) szeretnének előnézeti képet.
  • CamStudio - ingyenes képernyő rögzítő/felvevő, reklámokkal vigyázni a telepítéskor!
  • Microsoft OneNote - multimédiás jegyzettömb. Bár van online verziója is a Live fiókhoz, a (Win7 és újabb rendszerekre) telepíthető kiadás sokkal többet tud és igazán hasznos. 
  • Microsoft Sway - multimédiás prezentáció-készítő, csak Win10-re! A Prezihez hasonló, látványos bemutatók készíthetők. Aki nem tudja telepíteni, online is használhatja.
  • Calibre - az otthoni könyvtár. Ebookokat lehet benne rendszerezni, konvertálni. Könyvmolyoknak alap!
  • Classic Shell - Amióta a Win 8-tól eltűnt, illetve megváltozott a Start menü, ez az alap, ami visszaállítja a régi menüt, illetve akár az Intéző egyes (már kivett) részeit. 
  • WinMerge - két könyvtár vagy fájl tartalmának összehasonlítása. Nagyon hasznos, ha nem tudjuk, mi változott vagy két mappa között mi a különbség.

 

Hirtelen ennyi. Persze a lista még bővülhet, ezért később érdemes lesz visszanézni ugyanide. Olyan programokra nem tértem ki, mint a WinRAR, ami bár fizetős, de a próbaverziója korlátlanul használható, hasonlóan a Total Commanderhez. Bevallom, fájlkezelőket nem használok az Intézőn kívül, ezért nem kerültek a listába. Víruskeresőt sem írtam bele, mert bár létezik az AVG vagy az Avira esetében is otthoni változat, de azok vagy reklámot dobnak fel vagy más olyan korlátozásuk van, ami miatt lehet, hogy mégis érdemes (az új Windowsokba már beépítve megtalálható) Microsoft Security Essential mellett dönteni. Betettem volna a PicPicket is (totális képlopó és hasznos mütyürök egy helyen), ami elvileg otthoni felhasználásra ingyenes, de a weboldaluk alapján nem tenném le a nagyesküt, de anno Giveawayben sikerült a fizetős verziót megkapnom.

Online tárhelyeket sem soroltam fel, de a legtöbbnél van ingyenes csomag is. Ilyen a OneDrive, DropBox, Mega - csak hogy az ismertebbeket említsem. Szintén nem tértem ki a böngészőpluginekre, mert nem mindegyik használható az összesben. Ezért van fent nálam Chrome és Firefox is az alapértelmezett IE/Edge mellett. A jobb beépülők például az AdBlock Plus (illetve ennek egy-két alternatívája), a Video DownloadHelper, a DownThemAll! + DownThemAll! AntiContainer, valamint az Image Host Grabber (sajnos ez a későbbiekben már megszűnik, csak PaleMoon /Firefox klón/ böngésző alatt lehet használni).

Úgy gondolom, hogy a fenti svájcibicska használatával szinte nagyon speciális esetnek kell lenni ahhoz, hogy oda már csak a fizetős programok a megfelelőek. Maximum fájlok megnyitásakor lehetnek gondok (a legsarkalatosabb a Photoshop projekt megnyitása Gimp-ben vagy egy Word doksi Libre/OpenOffice-ban), de szerencsére ezekkel ritkábban fut össze az otthon gépező ember. Ha nagyon problémás az eset, az Online Office tuti megnyitja amit kell, a Photoshop meg rövid időre is bérelhető, ami tényleg nem egy akkora összeg, ha már egy ilyen fájllal kell dolgozni. Ha meg te készíted el a fájlt, akkor legtöbbször lehet univerzális formában is menteni, plusz a végeredmény (főleg ha kép) meg tuti, hogy olvasható lesz a másik programmal is.

Szóval ideje kicsit kifehéríteni az otthoni gépeket és rájönni: tök felesleges a tört program, ha van helyette ingyenes és jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://mykee.blog.hu/api/trackback/id/tr738070048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

becsoccsent 2015.11.13. 19:30:02

a microsoft viruskeruloje felejtos

amugy meg neszetools :)

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2015.11.14. 09:02:36

Tegnap épp beszélgettünk a víruskergetőkről, hogy egy teszt szerint sok ismert víruskergető kevesebbet fogyaszt Win10 alatt, mint a gyári. Viszont ahogy beszélgettünk, a nagy része szinte ki is esett többeknél, mint Avira, AVG, McAffee, de részemről még az ESET-nél is találkoztam furcsaságokkal anno, az Avast meg olyat is pucol, amit nem kéne. Szóval eddig bármilyen furcsa is, de pont a gyári kergetővel nem volt komolyabb bajom eddig.

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2015.11.18. 08:32:42

Érdekes ez a teszteredmény, hogy ahány Windows, annyiféle végeredmény jött ki szinte ugyanarra a szoftverre. Vicc, hogy míg Win7 alatt 5/3 védelmi eredményt kapott, Win 8 alatt meg egyet... Ráadásul úgy, hogy abba gyárilag be van építve.
Úgyhogy kezdek kétkedni a végeredményekben, még ha hitelesnek is tűnik. Túl nagy a szórás.
süti beállítások módosítása