Életlapok

Egy képzelt riport önmagammal - 3. rész

Jelen és jövő

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható 2017. október 05.

Elérkeztünk riportsorozatunk harmadik, befejező részéhez, melyben Halasi Miklós írói és költői munkásságába nyerhettünk bepillantást. Az első részben a romantikus kezdeteket, a másodikban a felnőtté válás lépéseit ismerhettük meg, ebben a riportban pedig a jelenről lesz szó, illetve a jövőbeni tervekből kaphatunk ízelítőt.

Bele is vágnék a közepébe: 2014-ben jelent meg az első Egyperces pillanatok novellád. Hogyan jött az ötlet, hogy a Sukitore után műfajt válts?

Úsztam a medencében, az ég kék volt, csiripeltek a madarak... Komolyra fordítva a szót: tényleg így történt: úszás közben azon gondolkodtam, hogy mit tegyek azokkal az ötletekkel, amiket a sukitörténetekre tettem félre? Nemegyszer villant be egy-egy helyzet, ami nagyon érdekes hangulatot teremtett, ötleteket adott. Ezeket lejegyzeteltem, hogy majd jók lesznek később, de végül egyik történetemben sem írtam meg. Kár lett volna parlagon heverniük, és akkor ugrott be az ötlet két karcsapás között: miért nem csak ezt a pillanatot írom meg? Azt a percet, ami elvarázsolt engem.

Ilyet korábban Örkény István írt, kinek az írásait szinte minden magyar ember ismeri. Nem érzed ezt koppintásnak?

Egyáltalán nem. Igaz, neki voltak elhíresült egyperces novellái, de ahogy sokan írnak krimit vagy életrajzi regényt, miért ne írhatnék én is hasonló szösszeneteket? Ráadásul mai, modern stílusban teszem, persze igyekszem a vulgáris kifejezéseket kerülni.

Pedig a mai ember szóhasználatában elég sokszor hallani cifra káromkodásokat vagy töltelékszavakat...

Úgy tartom, hogy "csúnyán beszélni mindenki tud, csúnyán nem beszélni kevesen". Tehát miért ne legyek ebben is igényesebb vagy miért használjak olyan szavakat, amelyek feleslegesek? Töltelék nélkül is ki lehet fejezni egy hangulatot vagy érzést. Aki ezeket helykitöltésnek használja vagy azt hiszi, hogy ezzel lesz átütőbb a mondanivalója, szerintem nem rendelkezik kellő szókinccsel. Az természetesen más, ha az adott helyzet és környezet ezt megkívánja (mondjuk egy alvilági beszélgetésben), de ott sem feltétlenül szükséges. Tény, hogy néhány sukitörténetben leírtam pár olyan szót, amit nem használok a hétköznapokban, de ott és akkor szükségesnek éreztem, és valóban ad némi pluszt, zamatot a sztorihoz. Viszont eddig csak egyetlen Egypercesben használtam "csúnya" szavakat, melyben kifejezetten azt hangsúlyoztam ki, mennyire ékesen tud a mai ember káromkodni, gyűlölködni.

Az első Egypercesben egy kávéház reggeli percébe pillanthatunk bele. Szoktál kávéházba járni?

Ritkán, de manapság igyekszem egyre többször. Hajdanán teázókban beszélgettem az ismerősökkel, de sajnos ezekből már nincs túl sok, inkább a kávézók terjedtek el. A történetet az egyik kedvenc íróm, Rejtő Jenő ihlette, mert akkoriban az ő könyveit olvastam. Imádom a stílusát, amit nem egy sztoriba vittem át, itt-ott nyomokban fellelhető a Sukitore írásaimban is. A váratlan megoldásai, csavarjai lenyűgöztek, sok novellám végén emiatt vannak hasonló meglepetések. Más Egypercesek csak elringatják az olvasót, akit az adott helyre, pillanatba helyezek - legyen az egy sikátor vagy tengerpart, netán kávézó -, hogy együtt merengjünk az élet apró szépségein.

A blogodon vannak más érdekességek, kategóriák, mint Ötpercesek, Élettörténetek, Mindennapok, Gondolatok. Ezekről mondanál pár szót?

Az Ötpercesekből három van csupán: egy novellapályázatra íródtak, amolyan hosszabb Egypercesekről van szó. Az Élettörténetek inkább elgondolkodtató írások, nem novellák, a mindennapjaim vannak kicsit kiszínezve. Ha már itt tartunk, a Mindennapok olyan írások, amik megtörténtek velem, legyen szó koncertről vagy más észrevételekről, tehát inkább vélemények. A Gondolatok pedig a világ és az élet nagy kérdéseiről szólnak.
Néha előfordulnak átfedések is az írások közt. Legutóbb az egyik legnagyobb hazai írói csoport, az Imádom a könyveket Nyárutó pályázatára készült egy írásom, amelyben nem tudtam eldönteni, melyik műfajt válasszam a beadáshoz, majd bevillant egy Egyperces. Ez utóbbit küldtem be nekik Helyfoglaló címmel, de a Nyárutóra írt elmélkedésem sem ment az asztalfiókba: az Élettörténetek kategóriába került a pályázat címével. A két írás együtt alkot egy teljes egészet.

Látom, nem csak a sztorijaid végét csavarod meg, hanem a történeteid közti kapcsot is. Ez olyan crossover, mint amiről már beszéltünk a verseid kapcsán?

Igen. Csak ez épp a novelláim szintjén történt meg.

Értem. Gondolom a Szexpercesek már adták magukat. Vagy Szexpercek? Mi a valódi név?

Tisztázzuk az elején: a Szexpercek egy kategórianév a sukiblogon. A Szexpercesek egy önálló weboldal, ahol pár írótársnőmmel együtt találunk ki erotikus egyperceseket.

De akkor melyik volt előbb? Hogyan kezdődött?

Majdnem egyidős a két fogalom. Egy kedves írótársnőm tette fel a kérdését az Egyperceseim láttán, hogy miért nincs felnőtteknek szóló, rövid novellám? Csodálkozva néztem rá, mert nem gondoltam erre korábban. Komolyan. Ő teljesen fellelkesülve húzta fel a blogot és a hozzá tartozó Facebook csoportot. Ekkor még kerestük a nevet, viszont a lelkesedése kapcsán hirtelen megírtam négy történetet. Ő kitalálta a Szexpercesek címet, viszont az oldal kialakítása, indítása még nem történt meg. A négy novellát kategorizálni akartam, így jöttek létre a Szexpercek címke a sukiblogon. Mire a Szexpercesek oldal elkészült, már hat írásom volt kint a sukis oldalon, ahol azóta is publikálom a frissebb írásaimat. A Szexpercesek blog mégis értékesebb, mert a saját történeteimen kívül a többi írótársamé is egy helyen olvasható, színes egyveleget, kellemes szórakozást nyújtva. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe!

Annyi történetet írtál már, hogy térjünk át a könyvekre! Mik jelentek meg eddig és milyen írásaid várhatók a jövőben, melyeket esetleg nyomtatásban is publikálsz?

A verses könyvemről már esett szó, ami nyomtatásban és ebook formában is kiadásra került. Jelenleg ez utóbbi érhető el a Google Könyvek és a Google Play kínálatában. A Sukitore történetekből eddig összesen négy könyv jelent meg, mindegyiknek megvan a maga története, de ezzel nem untatnám az olvasót. Az első könyv jelenleg nem kapható, de jövőre tervezem az ebook alapú megjelentetését. A második könyv Szabadon címmel készült el, ingyenesen letölthető a Sukitore weboldaláról. Mindkét kiadvány válogatás az akkori, jobbnak számító történetekből, betekintést adva a páros írások világába.
A harmadik könyv egy próba volt: 2015-ben kezdtem ismerkedni a hivatalos ebook kiadással és a Google Könyvek volt a legkézenfekvőbb, hogy leteszteljem: milyen igény van egy párosan írt kalandregényre? A történet a kiadás kedvéért keresztelkedett át Bosszú az éjszakábanra, korábban Kémnő volt a címe, néha a mai napig így hívom.
Szintén ebben az évben nyílt meg a szerzői kiadás lehetősége a Publio kiadónál, oda egy másik történetet vittem: a Hogy történhetett című kalandregényt. Ez utóbbit nem csak ebook, hanem nyomtatott formában is meg lehetett vásárolni. Itt is megmutatkozott a kétféle verzió közötti különbség: az online olvasható verziót jóval olcsóbban lehetett elérni, mint a papíralapút. Kiadói döntés nyomán idén megszűnt a könyvem nyomtatott formátumú forgalmazása, már csak ebook vásárolható a cég weboldalán.

Úgy tűnik, minden az elektronikus könyvek felé sodor téged. Ez anyagi vagy természettudatos döntés?

Mindkettő. Bár a papírt mindig újra lehet hasznosítani, valószínűleg nem ez lenne a sorsa a nyomtatott példányoknak, hanem a polcokon lelnének otthonra. Anyagi szempontból az ebook gazdaságosabb írói és vásárlói oldalról is: olcsóbb megjelentetni, nincs nyomtatási költség, ráadásul a terjesztés egyszerűbb az online áruházakban. A vevőknek azért előnyösebb, mert a papíralapú kiadványnak csak a töredékét kell megfizetni, ami több tízezres spórolást jelenthet egy olvasásmániás embernek. Az ebook már ugyanúgy magunkkal vihető telefonon vagy a digitális könyvolvasókon, ráadásul helyet sem foglal a lakásban. Igaz: nem lehet vele látványosan eldicsekedni vagy kézben tartani, mint egy nyomtatott könyvet, plusz nincs nyomdaillata.

Az előbb kikerülted a kérdést: milyen könyvekre számíthatunk tőled a jövőben?

Jelenleg az ötödik Sukitore könyv, Krisztin utómunkálatai folynak. Korrektúrázom, ami lassan megy, mert agy és idő kell ahhoz, hogy kiszúrjam a hibákat, de haladok. Ez a könyv két történetet tartalmaz majd, melyek egymás folytatásai. A borító is elkészült, úgyhogy tényleg csak az előbb említett két dologtól függ a kiadás dátuma. Ezt szeretném nyomtatásban is megjelentetni, de természetesen ebookban is elérhető lesz a Google áruházaiban.
Ha már szó volt az Egypercesekről: szeretnék még írni párat, a jelenlegi mennyiség amúgy sem indokolná egy önálló könyv kiadását, egyelőre maradnak itt a blogomon vagy a Facebookon lévő szerzői oldalamon.
A Sukitore és a novellák mellett pár éve írok egy egyéni, felnőtteknek szóló történetet Hangulatkeringő címmel, mely négy részből áll összesen. Jelenleg a harmadik résznél tartok, de az első kettő már átesett egy gyors korrektúrán, tehát ha az olvasók is úgy szeretnék, az első két rész Krisztin után szintén megjelenhet majd. Persze az kérdés, hogy a harmadik, illetve a negyedik részt mikor fejezem be, de biztosan megírom majd, mert a végső csattanó a fejemben van már legalább egy éve.
Van még egy rövidebb regényem (vagy novellám?), ami az Egy könnyelmű nap címet kapta. Nem elég hosszú ahhoz, hogy önálló kiadványban kapjon helyet, ezért még gondolkodom, hogy melyik történettel együtt adjam ki.
Végül tervbe vettem egy újabb, ingyenes Sukitore válogatást, ami kizárólag ebook formában jelenne meg, mert sok történetet tartalmazna, lehetőség szerint a legtöbb írónktól. Terjedelmi okokból szinte kizárt lenne a nyomtatott kiadás, de a legjobb sztorik kerülnének bele. Személy szerint olyanokat választanék a sajátjaim közül, mint a Szerelmes levelek a múltból, a Havas karácsony, az Izgató álmok, a Kalózsors, vagy a Seriff és az idegenek, netán a Vesztes pólós büntetése. Biztos lenne még miből válogatnom, hiszen több mint száz páros történetet írtam a Sukitore fennállása alatt, viszont a többiek "variációiból" is szeretnék többet beválogatni. Az is lehet, hogy lesz külön "extrém" gyűjtemény is, még nem tudom. De ez csomó időbe telik, szóval hiába lenne jó ezt jövőre kiadni a Sukitore tizedik évfordulójára, szerintem ez lehetetlenség. Külső korrektort egyelőre anyagi okokból nem fogadhatok fel, most Krisztin a legközelebbi célom.

Igazán izgalmas terveknek tűnnek, sok sikert és kitartást kívánok hozzájuk! Nagyon köszönöm a tartalmas beszélgetést és remélem, később még lesz alkalmunk hasonló találkozóra!
Az olvasóimnak is köszönöm a figyelmet és a kitartó türelmet! A riport végén hasznos hivatkozások találhatók, melyeken keresztül el lehet jutni az említett weboldalakra. Remélem, hamarosan találkozunk, kellemes napot, szép estét kívánok!

 

Hivatkozások

 

Megjelent könyvek:

 

Weboldalak:

A bejegyzés trackback címe:

https://mykee.blog.hu/api/trackback/id/tr4012928767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása