Életlapok

Mindennapok - Kényelmi és szervizdíj?

Avagy: rejtett költségek és plusz bevételi források

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható 2014. szeptember 08.

Nem tudom megérteni a Kényelmi díjat. Sokan talán most hallják ezt a fogalmat, ezért röviden annyit: ha koncertjegyet szeretne valaki vásárolni, akkor a jegy árán túl ilyen-olyan kifogással plusz díjakat számítanak fel. De mégis milyen alapon és mi értelme?

A Kényelmi díjjal a Budapest Park weboldalán találkoztam, ha jegyet szerettem volna vásárolni. Arra gondolnánk, hogy ha az ember otthonról vásárol valamit, azért nem számítanak fel külön díjat. Hiszen nem kell fizetni a cégnek külön papírért, a nyomtatójukat sem fogyasztom, ráadásul készpénzforgalmat sem generálok. Sőt: a saját papírom, saját nyomtatóm használom, plusz a mai bankköltségek mellett még plusz díj is felszámításra kerülhet egy online vásárlás során. És ezek után még az eladó felszámít kényelmi díjat, hogy nem vettem a fáradtságot ellátogatni a pénztárukhoz? Vagy pont a kényelmi díjból fizetik a pénztáruk áramellátását, Gizike fenntartását, aki ott ül egész nap magányosan a fülkében és tán fűteni is kell rá a hideg hónapokban? Tehát fizessem meg, hogy otthon maradok? Ez jó is lenne, de ebben az esetben ha mégis a kényelmetlenségi módot választom, ismét rulettezhetek: vagy lesz vagy nem szervizdíj.

A szervizdíjjal a TEX (TicketExpress) esetében találkoztam. Ugyanis nem mindegy, hogy egy eseményre személyesen hol veszed meg a jegyet! Ugyanis az egyik iroda úgy gondolja: csak akkor árul jegyet, ha ezért plusz díjat sápol be (a jegy árán felül!) a vevőtől. Persze nem mindegyik irodában ilyen lehúzósak. Csakhogy! Augusztusban jártak itt David Hasselhoffék egy nagy retroparti koncert keretében, és kiderült: csak 2-3 hely árul rá jegyeket. (Arra most nem is nagyon térnék ki, hogy amíg csak a neten és Hofféknál lehetett jegyet venni, addig sacc 3000 volt egy jegy, hazai forgalmazás kezdetétől pedig 5000.) Nézegettem a helyeket és kivétel nélkül mindegyik felszámolt szervizdíjat. Ráadásul itt csak a neten lehetett jegyet venni és személyesen kellett (!) átvenni a jegyet, ha a TEX-nél vásárolt az ember. Ugyanis aki korábban vett jegyet (ezt a koncert bejáratánál is láttam) otthon kinyomtatta.

Nomármost. Van egy olyan érzésem, hogy ha van rajta sapka, azért, ha nincs, azért kell fizetni. Vajon mi ez a szervizdíj és kényelmi díj? Mi ez a bújtatott költség? Van egy szervező, aki azt mondja: ennyi a buli díja, viszont a jegyet árusító ezen felül is még keresni akar? Hol mennyi a bérleti díj, az alapján szedi a vámot? Hogyan van az, hogy egyes jegyárusítók nem számolnak fel díjat, mások igen? A jegy árába azért nincs benne, hogy olcsóbbnak tűnjön a jegy (mint a repülőjegyeknél)? Csak az ember sem hülye: a fizetésnél amint felszámolják a díjat még mindig el lehet dönteni, hogy kell-e a pluszköltséges áru vagy sem. Van, amikor a jegy negyede vagy akár harmada is felszámításra kerülhet ilyen költségként. Ott pedig már érdemes elgondolkodni. Vagy esetleg továbbonthatják a szervizdíjat ilyenekre, hogy: fűtésdíj, papírdíj, vízdíj, Marika fizetésére szánt díj. Mert így aprózva nem tűnne soknak (parasztvakítás). Persze a tisztességes dolog az lenne, hogy annyiért adják a jegyet, amennyi és passz (kit érdekel, kinek milyen költségei vannak), esetleg tudják, melyik eladó mennyi díjat szeretne felszámolni, szétdobják az eladóhelyek számával és beépítik a jegyárba. De amíg én fizetem a papírt, áramot, netet, tonert, akkor kérdem én: milyen alapon fizessek még plusz pénzt, hogy otthon maradok és miattam nem kell fenntartani egy irodát?

A bejegyzés trackback címe:

https://mykee.blog.hu/api/trackback/id/tr576676977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látens liberális 2014.09.08. 13:36:50

Én Csehországban is szoktam koncertekre járni, így átböngészem a cseh oldalakat is.Általában akik ott fellépnek, pár nap múlva itthon is játszanak és a belépők árai szinte azonosak.Viszont a fesztiválbelépők a cseh fesztiválokra olcsóbbak, általában jobb (sokkal jobb) a zenekari felhozatal.A kaja és sör kocsmai árakon forgalmazva, nem pedig feltúrbózott árakon Arany ászok.

Netuddki. 2014.09.08. 13:55:32

@látens liberális: Úgy látszik itt mindenki 1-2 ilyen eseményből akar ellébecolni egész évben...

látens liberális 2014.09.08. 14:24:14

@IGAZI_kovi1970: Valószínüleg így van.Nekem elég belterjesnek tűnik az egész magyar fesztiválszervezés, mert minden magyar fesztiválon ugyanazok a magyar zenekarok lépnek fel, a különbséget pedig egy-két külföldi zenekar jelenti.Azt már nem is írom, (vagyis ,de), hogy össze-vissza keverik a műfajokat, hátha nagyobb lesz a bevétel, mert egy metálfesztiválra csak metálosok mennek, stucc-stucc-ra meg csak stucc-stuccosok.Ezért a Dj-ék közé betesznek egy Korn-t, vagy a QoST-et, metálbandák közé Quimbyt, Magna Cum laudét, Csík zenekart.Hátha....Utána meg a sírás, veszteségesek vagyunk.És mindig , mindenhol ugyanazok a bandák játszanak.

2014.09.08. 14:37:39

Ez az egész kényelmi díj felháborító, minden netes vásárlásnál ez van. Magyar kőkorszak.

5perc 2014.09.08. 16:35:41

Szép kártya - kultúra zsebbel meg legtöbbször nem is lehet fizetni koncertért.
süti beállítások módosítása