Életlapok

Szoftverteszt - Feketén-fehéren - egyszerűen és látványosan

Franzis Black & White Projects 3

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható 2016. december 10.

Fekete-fehér képeket mindenki látott már. Vagy azért, mert olyan filmre fényképezett hajdanán, vagy a szülei, nagyszülei fotói ilyen minőségben örökítették meg a pillanatot. A színtelenségnek mégis a mai napig nagy divatja van: az ilyen képek művészinek, elegánsnak, drámainak hatnak. Persze egyszerűnek gondolhatnánk egy ilyen kép elkészítését, de ha kicsit is belemerülünk a témába, látni fogjuk: milliónyi lehetőségünk van egy fotó hangulatának létrehozására. Ebben segít a Franzis cég Black & White Project nevű szoftvere.

Az alkalmazás telepítése egyszerű, Photoshop tulajdonosok még beépülőket is kapnak a gyorsabb eléréshez. Természetesen egy fotós programhoz jó, ha van elég memória is a gépben, hogy gyorsabban tudjon dolgozni a nagyméretű képekkel.

Tesztalanynak portré helyett egy színekben dúskáló képet választottam, amit lekicsinyítettem a könnyebb szerkesztéshez, íme:

 temple_before.jpg

 

Miután betöltöttem a programba, az alábbi kép fogadott:

temple_finalise_mode.jpg

 

Baloldalon előre elkészített, számtalan sablont találhatunk. Ezekből gyorsan megtalálhatjuk az elképzelésünknek legmegfelelőbb hangulati összeállítást

Jobb oldalon gyors korrekciókat végezhetünk, a legtöbb kezdő ezekkel kényelmesen dolgozhat. Külön érdekesség a színkezelés (Color toning), amivel nem csak fekete-fehér, hanem egyszíntónusú képeket is létrehozhatunk (pl. szépia, öregítő hatásút). Az eszköztár legalján nem kívánt hibák kiküszöbölésére való segítséget találunk: karcok, gyűrődések javítását végezhetjük el az ablakban:

errorfix.jpg

 

Miután a javításokkal elkészültünk, egy titkos területre vessünk egy pillantást: a jobb oldali eszköztár tetején átválthatunk "finalise" módból "expert" módba. Itt annyi mindent találunk, ami szem-szájnak ingere! A különböző lehetőségeket a felső listából választhatjuk ki (akár többször is!), az alatta lévő listában variálhatjuk a sorrendet, majd az alatta lévő ablakokban az éppen kijelölt effektust szerkeszthetjük. 

A mintámban egy Vignetting (homályos keret) hatást pakoltam még fel pluszban a korábbna kiválasztott mintára, hogy ezzel is régies hatást érjek el:

temple_expert_mode.jpg

 

Ahogy pakoljuk fel a különböző szűrőket, úgy változik a baloldalon lévő előnézeti kép is. Természetesen az elkészített hatásokat saját sablonba is menthetjük későbbi felhasználásra, erre lehetőséget ad a program.

 Ugye milyen egyszerű használni? Persze ennél jóval többre képes a program, hiszen a felső eszköztárról még nem esett szó: hasznos funkciókat tartalmaz, mint a visszaállítási pont készítése, a panoráma nézet, a valósidejű kiszámítás (hatalmas képeknél érdemes kikapcsolni, ha nem akarunk minden módosításnál várni), valamint a többi Franzis programba lehet átküldeni a jelenlegi állapotot utómunkára (például fókusz állításra).

A profi fotósok se maradjanak ki a jóból: a RAW gomb egyértelműen mutatja, hogy a nyers képeket helyben fel tudjuk dolgozni, a beállításokat a felismert kamera profiljához el tudjuk menteni. Szerencsére nem csak raw képeket, hanem egyszerű fotókat is tudunk ezzel módosítani, ami még jobban kibővíti a program kelléktárát:

raw_mode.jpg

 

Ha elkészültünk a képpel, akkor mentés során még egy kellemes meglepetéssel találjuk magunkat szemközt: méretre vághatjuk, akár szabvány felbontásokra is (ezeket az ablak tetején találhatjuk meg), valamint feliratozhatjuk (ablak alján):

temple_cropping_when_save.jpg

 

Végül álljon itt az a kép, amivel elkészültem és az eredetihez képest szemmel látható a hatás, mennyire más hangulatot áraszt az eredetihez képest:

temple_after.jpg

A Franzis programok fejlesztése sosem áll meg, jelenleg az ötös verziónál tart ez a nagyszerű program. Ezen a linken lehet megtekinteni az új funkciókat és lehet kipróbálni ingyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mykee.blog.hu/api/trackback/id/tr6412038445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása