Életlapok

Mindennapok - Lájk vagy tetszik?

Mire és miért nyomjuk meg?

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható 2014. augusztus 12.

Ma újabb szomorú hírre ébredtünk: Robin Williams halálára. A nagyszerű színész oldalakat, külön könyveket érdemelne és emiatt is szomorú, hogy mégsem találta meg önmagát és az (első hírek szerint) öngyilkosságba menekült. Számtalan oldal lehozta a halálhírét a Facebookon is, ami már-már hírfolyamként működik. Az első publikálóknál is több száz lájkot/tetsziket találni. Páran hangot is adtak nemtetszésüknek, hogy hogyan lehet egy halálhírt lájkolni? Sokan máig nincsenek tisztában ennek az egyszerű gombnak, linknek a jelentésével és nem biztos, hogy csak Tetsziket jelent!

A Lájk gomb már régen nem csak pozitív kedvelést takar. Nagyon sokféle funkciója van és kevesen értik, miért jó. De azok, akik tudják, aktívan használják is. Lássuk, miért is jó ez a funkció a Facebookon!

  • Ha lájkolsz valamit, az azonnal megjelenik az ismerőseidnél. Akinek aktív a jobboldali aktivitás sávja, annak ott és néha a hírfolyamban is megjelenik a "tetszikelés". Aki ritkábban jár a Facebookra és nincs jobboldalon ilyen sávja, annak pedig inkább a hírfolyamában jelenik meg az, hogy lájkolt valamit. Tehát az egyik legfőbb funkciója: az ismerősök látják, hogy mi "tetszik" anélkül, hogy tovább kelljen osztani.
  • Ha már továbbosztás: amikor lájkolok valamit lehet, hogy nem az eseményt lájkolom, hanem a hírértéket. Tehát megköszönöm a portálnak, hogy lehozta a hírt és jelzem, hogy tudok róla. Az előzőhöz kapcsolódva: egy hírt tovább osztok, de a többi hasonló hírt csak lájkolom, mert így biztosan felhívom minden ismerősöm figyelmét a hírre, tehát terjed, több emberhez eljut.
  • Persze lehet, hogy tényleg azért lájkolom, mert tetszik valami, Ez inkább vicces eseményeknél igaz, de az előbbiek alapján kettő az egyben: tetszik és mások is észrevehetik. Nem osztom meg, aki észreveszi, észreveszi.
  • Van ennek az ellenkezője is, a részvétlájkok, amikor pont, hogy nem tetszik a dolog, de mivel erre nincs külön gomb, így fejezi ki az ember a tiszteletét, részvétét. Ilyenkor azért illik írni pár szót, sort is a bejegyzéshez. Ez is hasonló elven működik, mint a fentiek, csak ilyenkor értelemszerűen (?) nem Tetsziket jelent a lájk (már aki érti, miért is vannak a lájkok).
  • Vannak kényszerlájkok, ami ellen már küzd a Facebook is, a legutóbbi hírek szerint a nyereményjátékoknál már tilos lesz. Tehát azért lájkolsz valamit (oldalt, bejegyzést), mert így nyerhetsz. Ez sajnos muszájlájk, amit csak akkor kerülhetsz ki, ha nem akarsz nyerni.
  • A kényszerlájkok egy fajtája a becsapós, alattomos lájkok. Ezeket főleg a lájkvadász oldalak használják: a látogatót egy hírrel csábítják és a gyanútlan ember máris (sokszor a tudta nélkül!) lájkolta a hírt és még ki tudja mit? Ha egy olyan hírt látsz, hogy egy ismerősöd ajánl vagy tetszik neki egy cikk, aminek vérlázító címe van (pl. "Úgysem hiszed el" vagy "Ezt meg kell nézned!", esetleg "Úristen, mi történik!"), ráadásul oda van írva egy ismeretlen cím (pl. "kamuvagyok.eu" vagy "netuddmeg.eu" és hasonlók), akkor VÉLETLENÜL SE kattints rá! Ugyanis az ilyen oldalak egyre trükkösebbek: néha egy Bezár gomb alá rejtik a lájkot, ráadásul a saját hírfolyamodban meg sem jelenik a Facebookon (jó esetben a Tevékenységnaplódban láthatod). Mivel ezek a lájkolások megjelenek ismerőseidnél, ők is besétálhatnak a csapdába. Erőltesd meg magad és ne kattints ilyen hírre, csak megbízható forrásokra!
  • Ennél már csak a víruslájkok a durvábbak, amikor bekérnek valami jelszót, te megadod (ezzel kinyitva a profilod az ismeretleneknek) és a nevedben küldözgetnek mindenfélét. Tehát ha valahol jelszót kérnek a Facebookon kívül, azt SOHA ne add meg! Ha az ismerősöd rá szokatlan (főleg nem magyar) bejegyzéseket írnak ki, akkor tuti, hogy ilyen támadás áldozata lett.
  • Vannak tiszteletlájkok, segítőlájkok, amikor például új oldalt készítek a Facebookon, és megkérem pár ismerősömet, hogy lájkolja, mert így terjed az oldal és pár funkció is ekkor lesz elérhető. Persze jó bornak nem kell a cégér, de induláskor nem árt, ha páran mégis tudnak erről. Tudom, lehet álprofilokat készíteni és azokkal lájkolni, és ilyeneket már ipari szinten hoznak létre reklámcégek, hogy hirtelen megjelenjen az adott oldalon egy csomó lájkoló. Ennek tömeghatása van: ha valamit sokan lájkolnak, az ember azt hiszi, hogy ez valami tuti dolog és nem akar kimaradni belőle és ő is lájkolja az oldalt. Csakhogy ezt a Facebook is felismerte és megritkította a rajongói oldalak híreinek megjelenését a rajongóknál, és csak a valóban aktív rajongók kapják meg a híreket. Tehát már nem a rajongók száma a lényeg, hanem az aktív rajongóké. Szóval ha egy oldalnak kevés rajongója van nem azt jelenti, hogy kis oldal, csak lehet, hogy kevés, de aktív rajongója van.
  • Végül a láttamozó/"tudomásul vettem" lájk, amikor mondjuk egy nyilvános beszélgetés végén nem akarsz válaszolni a másiknak, de szeretnéd tudatni vele, hogy elolvastad a bejegyzését, láttad. Vagy valaki hozzászólt egy bejegyzéshez, de felesleges rá válaszolni, viszont a bejegyzés szerzője tudatni akarja, hogy "igen, láttam, köszönöm".

Hirtelen ennyi. Emlékeim szerint van még egy-két eset, amikor lájkolunk, de most hirtelen nem jut eszembe. Ha mégis előbújnának az emlékeimből, frissítem ezt a bejegyzést.

Remélem, így már mindenki átértékeli magában a Facebook eme funkcióját és nem lesz kiakadva egy szomorú hír lájkolásától. Mindenki úgy értelmezi, ahogyan akarja, de ne rójuk fel másnak, ha nyom egy lájkot.

Búcsúzóul a feledhetetlen Robin Williamsnek: nyugodjon békében, az alakításai és vidámsága mindig velünk marad! Sajnálom, hogy ilyen korán és így kellett távoznia az égi színpadra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mykee.blog.hu/api/trackback/id/tr816596901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2014.08.13. 08:58:30

+1 a googlenél sokkal értelmesebb/ univerzálisabb megoldás. [még mielőtt valaki ideírná hogy nincs ott senki, de azért szépen lassan szivárognak az emberkék]
süti beállítások módosítása