Életlapok

Gondolatok - A hit kívülről

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható 2015. november 14.

Az ember hinni akar. Mindegy miben, de kell egy kapaszkodó, egy olyan megfoghatatlan eszme, amiből visszaigazolást kaphat.

Hihetünk vallásban, emberekben, politikai irányokban, álmokban, de még akár egy étteremben is, mert "ott biztosan jól főznek". Még magunkban is hihetünk, hogy erősek vagy okosak vagyunk - mintha második személy lennénk. A hit mindennapi életünkben ott van.

A hit éppen emiatt érzelmeket vált ki, ami sok esetben rossz irányba vihet. Gondoljunk a keresztény-üldözésekre, a holokausztra vagy egy politikai vitára. Csak azért törnek sokan a másik életére, mert nem azt hiszi, amit ő akar. Talán tolerancia és műveltség kérdése, hiszen ki esne a másik torkának csupán azért, mert szereti a lecsót vagy a tökfőzeléket? Bár rivalizálás van az élelmiszerfronton is: sok gyártó márkahűvé akarja tenni a vásárlóit, gondoljunk a Coca és a Pepsi kólára vagy a McDonald's-ra és a Burger Kingre. De tegyük a szívünkre a kezünket: emiatt mégsem törne ki véres, milliós áldozatokat követelő háború.

Sajnos vannak intoleráns eszmék is, amiket legtöbbször csavaros eszű és nyelvű emberek gyártottak. Ilyenek az összeesküvés elméletek egy része is, amikből nem nehéz már-már vallást faragni. De ha még nem is fejlődik idáig, már akkor is hatalmas hívőbázist lehet építeni egy eszme köré. Ezeknek a legtöbbször az a lényege, hogy "az a jó, amit mi hiszünk, amit más, az nem", tehát elutasító. Ezután már csak a vérmérséklet, a szenvedély vagy éppen az érzelmek választják el az embert attól, hogy bármilyen módon (testileg vagy lelkileg) ártson az embertársának.

A negatív érzelmeket nem nehéz felszítani: minden családban van halott, de ha erre mégsem lehet építeni, akkor egy ismeretlen, külső, és persze a legtöbbször megfoghatatlan ellenségképet kell gyártani. Mert az ember csak attól fél, amit nem ismer és a haláltól (mert azt sem ismeri és ritkán van visszaút). Máris kész a negatív csomag: "azért történt, mert a pirézek ezt akarják és veled is ezt teszik". Az ember máris a privát szférájában érzi a fenyegetést és nem tudja, mit tegyen, tehát fél. Azt pedig már Yoda mester óta tudjuk, mi lesz a félelemből: "a félelem dühöt szül, a düh gyűlöletet, a gyűlölet pedig kínt és szenvedést".

Honnan is indultunk? A hittől. Ami vagy jó vagy rossz irányba visz. Lehet álmokban hinni, hogy jobb lesz, de lehet abban is, hogy baj lesz. Onnan lehet tudni, hogy rossz dologban hiszel, ha már embertársaidnak akarsz ártani. Ilyenkor ülj le és gyógyítsd ki magad, de akár eszedbe juthat a tökfőzelék is. Akkor talán elgondolkozol, hogy miért hiszel olyan dologban, ami káros és rájössz, hogy megvezettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mykee.blog.hu/api/trackback/id/tr348077706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása