Életlapok

Szoftverajánló - FontBase

avagy betűkezelés gyorsan, tisztán, egyszerűen

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható 2021. október 05.

Ha dizájner vagy, és lassú a Windowsod, előfordulhat, hogy túl sok betűtípus van telepítve a gépedre. Ugyanis a Windows minden induláskor, és egyes programok megnyitásakor betölti az aktuálisan telepített fontokat a memóriába, tehát kevesebb hely marad a hasznos munkára. Pedig egy ingyenes programmal kikerülhetjük ezt a problémát!

Minden szoftver betűket használ, hogy el tudjuk olvasni a szövegeket. Az sem újdonság, hogy ahány program, annyiféle fontot használnak, telepítenek, de ha az ember komolyabb fotós vagy dizájner munkába vág, akkor pillanatok alatt több ezres betűkészlettel nézhet szembe! Észre sem vesszük a kínálat sokaságát, csak azt, hogy a gép egyre lassabban tölt be, a szoftverek csigalassúsággal indulnak. Persze jól esik, ha munka közben kézre állnak a szükséges betűk, de valójában ritkán kell ekkora kínálat. Az alábbi lépésekben egy praktikus megoldást mutatok be.

 

1. Először készüljünk elő, hiszen fő a biztonság! Total Commander segítségével készíts másolatot a C:\Windows\Fonts mappa tartalmából biztos helyre! Azért kell a TC-t használni, mert az fájlszinten látja a betűket (ellenben a Windows Intézővel).

 

2. Jöhet a takarítás, pepecselés! Ha elkészültél, nyisd meg a Vezérlőpultot (nem a Gépházat!), és azon belül a Betűkészleteket! A jobb felső sarokban válaszd ki a Lista nézetet, hogy gyorsabban navigálhass a betűk között. A legfontosabb kérdés, hogy mi maradjon meg telepítve, és mit lehet törölni? A válasz szerencsére egyszerű: kattints baloldalon a További információ a betűtípusokról az interneten hivatkozásra, majd a megjelenő weblapon a Windows 10 font listet válaszd!
Ami itt fel van sorolva, és magadnál is megtalálod, azokat hagyd meg, a többit törölheted! Így is lesz olyan, amit nem enged a rendszer, illetve esetenként előfordulhat, hogy egyes, idegen fajták makacs módon nem akarnak törlődni, de többszöri próbálkozásra mégis sikerül.

 

Nálam ezek maradtak meg a takarítás után.
Az "MS"-sel kezdődők bár nem voltak a listán, de mivel Microsoft gyártmány, így inkább meghagytam.

 

3. Miután kipucoltad a betűket, és már csak a listán látottak maradtak, töltsd le, utána pedig telepítsd az ingyenes FontBase programot ide kattintva! Miután elkészültél, nyisd meg, mert érdemes pár beállítást elvégezni használat előtt! Válaszd a baloldali ikonok közül a legalsót!

  • A Text samples szövegek közül az elsőt átírhatjuk "ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP árvíztűrő tükörfúrógép" -re. Lényeges, hogy a nagy és kisbetűket is lássuk, hogy kiderüljön, melyik betű nem tartalmazza a magyar ékezetes karaktereket!
  • A Root foldernek adjunk meg egy olyan mappát, ahová sok betű el fog majd férni, ugyanis a program ezt használja majd a betűk ki-be töltögetéséhez.
  • Az App behavior alatt érdemes mind a négy opciót bekapcsolni, hogy mindig kézre álljon a program, ha szükség lesz rá. Az Advanced részhez nem nyúlhatunk, csak fizetés ellenében érhető el.

 

Fontos, hogy a beállításokat átnézzük!

 

4. A beállítások után válasszuk ki a bal felső (Organize) ikont, majd a megjelenő ablakban alul a mintaszöveget. Ezután kattintsunk jobb egérrel a Folder feliratra, aztán az Open root folderre. Megnyílik az előbbi lépésben beállított mappa. Itt hozzunk létre egy könyvtárat, lépjünk be, utána másoljuk ide az első lépésben kimentett betűket! A művelet végén ez a könyvtár meg fog jelenni a programban, a Folder csoport alatt. A program almappákat is kezel, tehát ha szükséges, nyugodtan rendszerezhetjük a betűinket a létrehozott mappában.

 

Nem mindegyik fontkészlet támogatja a magyar ékezetes betűket, még a Google esetében sem.

 

5. A betűk be-, és kitöltése kétféleképp is lehetséges: vagy a mappa előtti kis ikonra kattintunk, ami ha teli zöldre vált, akkor mind elérhetővé válik, vagy a betűk nevei feletti kis karikával, egyesével is megadhatjuk, mit szeretnénk használni. Hasznos opció a Kedvencek jelölés, amit a betű fölé állva az egérrel, jobb oldalon lehet bekapcsolni, a szívecskével. Ezután a lista tetején lévő Favorites-be kerül, ami szintén ki-be kapcsolható.

 

6. A program további, rejtett képességei jobb egérrel hívhatók elő. Például a különböző listákon kattintva bekapcsolhatjuk az automatikus aktiválást is, ami a kedvenc betűk esetén hasznos lehet. Ugyanígy letölthetjük az összes Google betűt (kb. 1,6 GB méretű csomag) a Providers csoport alatt, amiket szabadon használhatunk. A FontBase szerencsére ügyel a duplikációkra, ezeket nem tölti be többször. Másik nagy előnye a többi fontmenedzserrel szemben, hogy tényleg pár másodperc alatt képes több ezres betűkészletet betölteni, kikapcsolni.

A berendezkedés után nem maradt más dolgunk, mint a megfelelő betűket, mappákat bekapcsolgassuk, utána pedig indíthatjuk a szükséges programot! Akinek viszont szüksége van a plusz funkciókra, az többféle csomagban is előfizethet a FontBase Awesomera!

A bejegyzés trackback címe:

https://mykee.blog.hu/api/trackback/id/tr8816708956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása